25 Mayıs 2015 Pazartesi

Pilav üstü 30 bin lira


Türk mutfağının vazgeçilmezi pilav son yıllarda hızlı yemek sektörünün kazançlı alternatifi oldu. Hemen her yerde pilav arabalarını görmek mümkün iken, aynı zamanda pilavın birçok çeşidini bulabileceğiniz dükkanlar da açılmış durumda. Opilavcı firması Genel Müdürü Tarık Yılmaz, pilav sektörünün her geçen gün geliştiğini ve girişimcilere bayilik verdiklerini ifade ederek '2-3 yıl önce bu alanda birkaç isim vardı kurumsallaşma süreciyle birlikte pilavcılık bir bakıma sektöre dönüştü' dedi.


SATICI BAŞINA GÜNDE 300 TABAK


Sokak satıcılarının sabit mekanlara göre daha fazla kazandığını dile getiren Yılmaz, nokta başına 300 tabak satıldığını ve günlük 650 ile 1000 tl'lik bir kazancın söz konusu olduğunu söyledi. Pilavcı mekanlarının aylık ortalama 30 bin liralık ciro ile çalıştığını dile getiren Yılmaz, bayilik verdikleri 45 işletmenin yıllık gelirinin 1 milyon 350 bin lirayı bulduğunu söyledi. Özellikle kadın girişimciler için bu alanda önemli kazançlar olduğunu belirten Tarık Yılmaz, KOSGEB'in bu konuda destek sunduğunu da belirtti. Özellikle işlek caddelerdeki farklı noktalarda yer tutan seyyar satıcılar için ise, ilk kural sadık müşteriler oluşturmak. Aksaray ve Fatih bölgesini kendine mesken edinen Ali Rıza Sever günde sadece 4-5 saat tezgah açıp yaklaşık 300 tabak sattığını belirtti.


NAMI YÜRÜYENE AYDA 10 BİN TL


'Bu işte sabit bir yerde durup, müşteriyi kendine bağlamak önemli' diyen Sever, 2 liradan sattığı pilavdan günde 600 ile 700 tl ciro elde ettiğini söyledi. Kadıköy Balıkçılar Pazarı'nda el arabasıyla satış yapan Halim Koca ise, 'Ortalama 400 tabak satıyoruz. Öğrenci, bankacı, balıkçı gibi her kesimden müşterimiz var' diye konuştu. HalimBey, yürüyen namı sayesinde ayda 10 bin lira gelir sağlıyor.


İŞ ÇIKIŞLARINDA UZUN KUYRUKLAR OLUŞUYOR


Akşam saatlerinde kuyrukların oluştuğu Unkapanı'ndaki pilavcı, günde 400 tabağı geçen satışlarının nedenini, özellikle pratik ve ucuz yollu karınını doyurmak isteyenlerin artan talebine bağlıyor. Birkaç yıl öncesinde kadar midyecilik yapan Mardinli sokak satıcısı ise, sektördeki kazancı görünce tereddüt etmeden el arabasıyla Beyoğlu ve Şişli bölgesini kendine mesken tutmuş. 'Önemli olan yerini kaptırmamak, sokaktaki adam ve çevre esnaf seni hergün burada görmeli ki zamanla müşterin olsun' diyerek mesleğin ince taktiklerini paylaşıyor.


Doyurucu meslek pilavcılık


Şehr-i İstanbul'da bir şey moda olmaya görsün. Her sosyo-ekonomik kesimden insanın pratik ve ucuz yollu karnını doyurduğu bu iş kolu, birçok kesim için hem kazanç kapısı hem de kurumsallaşma yolundaki şirketlere işlerini büyütme şansı veriyor. Sektörü gözlemlediğimiz kısa süre içinde bile uzun kuyruklar oluşturanlar, arabasını durdurup paket yaptıranlar, telefonla arayıp toplu şipariş verenler kayıtlara geçmeyen sektörün büyüklüğü hakkında bilgi veriyor. Pilavcılıktaki iş potansiyeliyle 'doyurucu meslek' tanımını şimdiden hak ettiğini görüyorsunuz. Müşteri için ucuz ve pratik, satan için ise kazançlı olan bu sektörde herkesin karnı fazlasıyla doyuyor. İş çıkışı ekonomi haberi yapmaya çalışan birinin tek derdi ise, 'Acıkan bir midenin huzursuzluğu.'


Az maliyetle çok kazanç


Pilavcılık sektörünü biraz daha yakından inceleyince sokak satıcılarının yanında; eski işini bırakıp pilavcı olan, internet üzerinden düğün ve mevlitlere toplu siparişler alan, dükkanını ünlü fast-food restoranlarının benzerine dönüştüren ve kurumsallaşarak bayilik verenler olduğunu görüyoruz. Bu iş kolundaki hızlı gelişimin sırrı ise, az maliyet (sermaye) ile ciddi kazançlar elde etmek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder